Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez

2017-09-26

Már egy ideje lelkiismeretesen tanulsz, és most végre elérkezett a nyelvvizsga ideje. Hogyan ismételd át mindazt, amire szükséged lesz a szaknyelvi vizsgán?

Remélhetőleg nem az a típus vagy, aki három nap alatt akarja megtanulni az összes szóbeli tétel anyagát (ez főleg gazdasági nyelvből igen merész húzás) és inkább a következetesség útját jártad eddig a nyelvtanulásban, azaz: minden nap egy kicsit foglalkoztál vele.


Lássuk, milyen apróságok segítik a vizsgára való alapos felkészülést!

- Írj vázlatot! A kidolgozott tételek állandó átolvasása időigényes és teljesen fölösleges, hiszen a lényeg az lenne, hogy bizonyos pontok mentén önállóan össze tudd rakni a témát. Ehhez a vázlatpontok felírása a legcélravezetőbb. Szedd ki a tétel főbb pontjait és logikai sorrendben rendezd egymás alá, egy-egy félmondatban! Ha ezeket a mondatokat átfutod, hangosan vázold fel a témát úgy, hogy minden félmondatot szóban kiegészítesz 2-3 plusz mondattal. Mire a végére érsz, már fel is mondtad a tételt!

Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez- Tegyél fel kérdéseket! Másik praktikus ötlet, ha kérdésekkel eleveníted fel a tétel tartalmát. Gyakorlatilag vizsgáztatod magad az adott témából, mintha a kérdést a vizsgáztató tenné fel. Például, ha az EU a témád, írd fel a célnyelven az alábbi kérdéseket: Mikor és mely országok alapították az EU-t? Mely országok csatlakoztak később? Milyen EU-s intézményeket ismerünk? Mi ezek feladata?

- Képzeld, bizonyított tény, hogy a mozgás serkenti az agyi aktivitást. Mi köze ennek a vizsgához? Két ponton is kapcsolódik: az egyik, hogy amikor hangosan mondod fel a tételt, sétálj közben a szobában és gesztikulálj! A másik, hogy vizsga előtti napokban menj el mozogni, konditerembe, futni vagy egy aerobik órára, hogy agyad oxigénellátása javuljon. Hókuszpókusznak tűnik, de biztosan működik!

- Erősen ajánlott már egy héttel a nyelvvizsga előtt is betéve tudni az egész anyagot. Így rengeteg stressztől és kapkodástól kíméled meg magad, a vizsga előtti napokra pedig maradhat még néhány fogalmazás megírása és a szóbeli tételek gyors (kérdésekkel vagy vázlatpontokkal történő) átismétlése.

- Ha elcsúsztál az idővel, ne pánikolj! A szaknyelvi vizsgán bármikor bármelyik tételt kérdezhetik, ezért semmiképp sem tanácsos kihagyni valamelyiket a tanulásból. Inkább keresd meg mindegyikben a legfontosabb adatokat, altémákat és koncentrálj azokra. Legalább egy picit mindenhez hozzá tudj szólni.

Sok sikert kívánunk a szaknyelvi vizsgádhoz! Ha úgy gondolod, a felkészüléshez elkelne egy gyakorlott tanár útmutatása, nézz körül az adatbázisunkban!

Nyelvtanulás blog

Külföldi nyelvtanulás: milyen szállást válassz?

2018-02-09

Ha szeretnél külföldi nyelvtanfolyamon részt venni, többek között azt is el kell döntened, hogy milyen típusú szálláshely a legalkalmasabb számodra. Igen ám, de milyen szempontokat érdemes a döntéshez figyelembe venni?

Ideges vagy? 11 egyszerű módszer a stresszes pillanatok elűzésére

2017-09-26

Nyelvvizsga előtt sokunkban felmegy a pumpa, idegesek vagyunk, képtelennek tartjuk, hogy egy dologra koncentráljunk, ez pedig nagyban rontja a tanulás hatásfokát. A stresszkezelés tehát az egyik legfontosabb feladatod, ha sikerrel szeretnéd venni a nyelvvizsga – és úgy általában az élet – akadályait.

Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez

2017-09-26

Már egy ideje lelkiismeretesen tanulsz, és most végre elérkezett a nyelvvizsga ideje. Hogyan ismételd át mindazt, amire szükséged lesz a szaknyelvi vizsgán?