Ideges vagy? 11 egyszerű módszer a stresszes pillanatok elűzésére

2017-09-26

Nyelvvizsga előtt sokunkban felmegy a pumpa, idegesek vagyunk, képtelennek tartjuk, hogy egy dologra koncentráljunk, ez pedig nagyban rontja a tanulás hatásfokát. A stresszkezelés tehát az egyik legfontosabb feladatod, ha sikerrel szeretnéd venni a nyelvvizsga – és úgy általában az élet – akadályait.

Nem is gondolnád, néha milyen apróságokon múlik a megnyugvás! Nehogy azt hidd, hogy a stresszkezelés megtanulásáért azonnal szakemberhez kell fordulnod! Az itt bemutatott 11 módszer bármikor bárki számára elérhető, a siker már csak azon múlik, mennyire vagy tudatos a tippek alkalmazásában.

motiváció nyelvtanulás nyelvvizsga1. Mozogj!

Amikor ideges vagy, szervezeted több kortizol hormont termel. Ennek túlzott mértékű jelenléte akár pánikot is kiválthat és az sem túl jó hír, hogy az elfojtott stresszes állapot felhalmozódik bennünk és valamikor egyszerre fog kitörni belőlünk. Ne hagyd, hogy az ideges állapot legyen az alaphelyzet! A mozgás nagymértékben könnyít a lelki terheken. Sportolj, fuss a szabadban, járj rendszeresen egy kis ugribugrira! Meglátod, milyen könnyen megszabadulsz a feszültségtől.

2. Pozitív gondolatok, előre!

Ha stresszes vagy, gondolj olyan dologra, ami megnyugtat, feltölt, amit szívesen csinálsz! Még akkor is érdemes kicsit ábrándozni, ha a szeretett tevékenységet nem tudod azonnal kivitelezni, mert például épp egy munkahelyen vagy órán ülsz.

 

3. Hallgass vagy alkoss zenét!

Az interneten relaxáló zenék ezreit találod meg. Miért ne próbálhatnád ki a hatását? Ha úgy érzed, annyira feszít az ideg, hogy legszívesebben odacsapnál, csapj oda! Mármint vegyél egy fakanalat s egy fazekat és csörömpölj addig, amíg ki nem adtad magadból a feszültséget.

4. Lélegezz mélyeket!

Az alábbi praktikához nagyfokú tudatosságra lesz szükséged. Stresszhelyzetben kapcsolj ki és lélegezz mélyeket! Fontos, hogy a ki- és belégzések alatt egyáltalán ne gondolj az idegességet okozó helyzetre, csak a légzésedet figyeld. Az orrodon szívd be a levegőt és a szádon fújd ki, lassan, mint egy sóhajtást. 5-10 légzés után érezni fogod, ahogy az idegesség alábbhagy és a pattanásig feszült helyzet szinte elpárolog.

5. Nevess!

Felhúzott egy kolléga? Idézd fel a kedvenc viccedet vagy keress egy vicces videót az interneten! Ha kell, akár erőltesd a nevetést, az első néhány másodperc lesz csak nehéz!

6. Beszélj valakivel!

Ha kétségbe vagy esve a helyzeted miatt, beszélj valakivel, aki közel áll hozzád és mesélj neki. Persze ne az legyen a lényeg, hogy átrakod rá a terhet. Ennek csupán az a célja, hogy kibeszéld magadból a feszültséget. Még csak nem is fontos, hogy ember legyen a hallgatóságod: ha a macskád ott van a közelben, mesélj neki, de akár fel is veheted egy hangrögzítő programmal.

7. Táncolj, énekelj!

Tedd fel a kedvenc lemezedet és énekeld el az összes dalt róla! Táncolj a szoba közepén, ahogy csak tudsz! Mit számít, mennyire mozogsz jól vagy rosszul? Úgyse lát senki! (Azért húzd be előtte a függönyt.)


8. Szagolj!

Igen, szagolj. Olyan illatokat használj, amik kedvesek a számodra, vagy amik szép emlékeket idéznek fel. A levendulát, a rozmaringot és a szantálfát tipikusan nyugtató hatású illatként tartják számon. Az sem árt, ha előrelátón beszerzel az illóolajukból 1-1 üvegcsével és munka vagy tanulás közben párologtatsz a helyiségben.

9. Ne játssz videójátékokon!

A videójátékok kellemes időtöltést biztosítanak, de nem akkor, amikor megnyugtató tevékenységet keresel. Erősen igénybe veszi a szemet, az idegrendszert, a koncentrációt. Kerüld el, ha nyugalmat akarsz!


10. Menj ki a szabadba!

Vidd le a kutyát sétálni, szedj szép őszi faleveleket, vagy vigyél magaddal egy zacskó kekszet és keress egy padot a legközelebbi parkban. A természet közelsége, a madárcsicsergés, a falevelek suhogása jótékonyan kisimítják a megfáradt idegszálakat.


11. Gondolkodj tudatosan!

Tereld a gondolataidat pozitív irányba! Gondolj olyan dolgokra, amiket szeretsz, keresd meg a múltadból azt a pillanatot, amit a legsikeresebbnek érzel! Idézd fel egy nehéz munkádat, aminek a vége óriási sikerélmény lett! Mindez átlendít a nehéz pillanatokon és tudatosítja benned, hogy igenis megéri a küszködés, ha a munka gyümölcse nagy örömöt okoz.

Csökkentsd a nyelvtanulással járó stresszt úgy, hogy profi szakembert választasz magad mellé! Egy megbízható és motiváló tanár jelenléte nagymértékben felpörgeti a hatékonyságodat. Itt találsz rengeteg ilyen tanárt, csak tudj választani!

Nyelvtanulás blog

Külföldi nyelvtanulás: milyen szállást válassz?

2018-02-09

Ha szeretnél külföldi nyelvtanfolyamon részt venni, többek között azt is el kell döntened, hogy milyen típusú szálláshely a legalkalmasabb számodra. Igen ám, de milyen szempontokat érdemes a döntéshez figyelembe venni?

Ideges vagy? 11 egyszerű módszer a stresszes pillanatok elűzésére

2017-09-26

Nyelvvizsga előtt sokunkban felmegy a pumpa, idegesek vagyunk, képtelennek tartjuk, hogy egy dologra koncentráljunk, ez pedig nagyban rontja a tanulás hatásfokát. A stresszkezelés tehát az egyik legfontosabb feladatod, ha sikerrel szeretnéd venni a nyelvvizsga – és úgy általában az élet – akadályait.

Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez

2017-09-26

Már egy ideje lelkiismeretesen tanulsz, és most végre elérkezett a nyelvvizsga ideje. Hogyan ismételd át mindazt, amire szükséged lesz a szaknyelvi vizsgán?