Külföldi nyelvtanulás: milyen szállást válassz?

2018-02-09

Ha szeretnél külföldi nyelvtanfolyamon részt venni, többek között azt is el kell döntened, hogy milyen típusú szálláshely a legalkalmasabb számodra. Igen ám, de milyen szempontokat érdemes a döntéshez figyelembe venni?

Összegyűjtöttük neked a legnyomósabb érveket a három tipikus szálláshely forma mellett és ellenében, hogy tisztán lásd, számodra vajon a hotel, a kollégium vagy a helyi család-e a legalkalmasabb a lakhatásra.


Hotel

Hotel mellett szóló érvek


Külföldi nyelvtanulás Végtelen kényelem. – Kétségkívül, ha hotelbe mész, bármilyen kényelmi szintet kérhetsz, csak a pénztárcád szab ennek határt. Nem csak olyan értelemben, hogy mindened lesz, amit csak szeretnél, az úszómedencétől a wifiig, hanem úgy is, hogy még az ágyat is bevetik helyetted és naponta takarítják a szobádat.

 Csodás magány. – A tanfolyami órák után csak behúzódsz a hotelszobádba és élvezed a magány minden egyes percét. A hotel a legalkalmasabb arra, hogy megtartsd a személyes teredet.

 Plusz szolgáltatások. – A hotelben alkalmad és lehetőséged nyílik úszni egyet a privát medencében, lemenni a konditerembe vagy degeszre enni magad a svédasztalos vacsorán. Mindezt már tartalmazza az ár.

Hotel ellen szóló érvek

 A nem túl csodás magány. – Amennyi előnye van a személyes térnek, annyi hátránya is, már ha nyelvet tanulni érkezel az adott országba. Ha a tanfolyami órákon kívül is szeretnéd gyakorolni a nyelvet, a hotel elzárt világában, ahol mindenki csak saját magával foglalkozik, erre jóval kevesebb esélyed lesz.

 Árak. – Természetesen, az imént felsorolt szolgáltatások sokszínűségéből is az következik, hogy a hotel a legdrágább szállásopció.

Kollégium

Kollégium mellett szóló érvek

 Unalmas terek? Dehogy! – Talán nincsenek luxus körülmények, mint egy hotelben, a diákszálláson azonban garantált, hogy egy percig sem fogsz unatkozni.

 Multikulti környezet. – A diákszállóra általában a világ legkülönbözőbb pontjairól verődnek össze fiatalok. Amerikaiak, norvégek, japánok, ausztrálok… Olyan kulturális szokásokba nyerhetsz bepillantást, amelyekről azelőtt még csak nem is tudtál.

 Kényelem. – Bár nem érhet fel egy hotel szintjére, azért egy diákszállóról is elmondhatjuk, hogy kényelmes, tiszta és barátságos hely. Ráadásul a főzés még mindig nem a te reszortod.

 Nagyfokú rugalmasság. – Mindegy, hogy egy hónapot vagy egy egész évet maradnál, a diákszállón minden megoldható.

 Első kiutazáshoz tökéletes. – Az első hasonló út előtt mindenki ideges kicsit, ez teljesen természetes. Megnyugtatólag hat, ha veled egykorú diákokkal találkozol (és látod rajtuk, hogy ők is idegesek kicsit). Ez az idegesség egyébként cirka egy hét alatt semmivé foszlik.

Kollégium ellen szóló érvek

 Angol nyelvi uralom. – Hacsak nem angolt tanulni mentél angol nyelvterületre, a kollégium hátrány is lehet, mivel a nagy közös nyelv az angol és garantáltan mindenkinek az a könnyebb, ha úgy beszél. Ezért ha például Párizsba mentél franciát tanulni, nem biztos, hogy a kollégiumi lakhatásod alatt fogsz a legtöbbet fejlődni.

Család

Családi szállás mellett szóló érvek

 24 órás tanulás. – Egyszerűen nincs más választásod: ha egy helyi családnál élsz, muszáj vagy a helyi nyelvet használni. Ezzel pedig garantált a nyelvtanulás a tanfolyami órák végeztével is. Nincs jobb hely a tanfolyamon tanultak elmélyítésére, mint egy családi szállás!

 Nem csak nyelv, kultúra is. – A családnál meghallgathatsz helyi sztorikat, részt vehetsz az ünnepeiken, megélheted az adott ország hétköznapjait a maga valójában. Mindent megtanulhatsz, ami a nyelvkönyvekben nincs benne: nonverbális kommunikáció, aktuális szleng kifejezések, gyereknyelv.

 Nagyobb felelősség. – Igaz, hogy itt is főznek és mosnak rád, de te vagy a felelős az ébredésért, azért, hogy beérj időben az órára, te magad ismered ki a tömegközlekedést a városban. Ez nagyfokú önállóságra nevel.

 A leggazdaságosabb megoldás. – A három opció közül ez kerül a legkevesebbe.

Családi szállás ellen szóló érvek

 Talán kevesebb kényelem és rugalmasság. – Azért kell hozzátennünk a „talán”-t, mert a választásodtól is függ. A hotelnél nyilván kevésbé kényelmes, de a diákszállónál lehet, hogy nem.

 Válassz körültekintően! – Ez nem is ellenérv, inkább tanács. A legjobb, ha a nyelvtanfolyamot szervező intézményen keresztül választasz családot, mert valószínűleg ők olyanokkal szerződnek, akiknek van gyakorlatuk a diákok elszállásolásában. Még így is jó ötlet lehet, ha előzőleg több családdal veszed fel a kapcsolatot és videós beszélgetésben kéred, hogy mutassák meg a házukat és a leendő szobádat. Az interneten is megpróbálhatsz találni olyat, aki náluk lakott. A családod is akkor lesz nyugodt, ha olyan helyre enged el, ahol biztonságban tudhat.

Sok sikert a választáshoz! Utazás előtti bemelegítéshez pedig válassz tőlünk nyelvtanárt!

Nyelvtanulás blog

Külföldi nyelvtanulás: milyen szállást válassz?

2018-02-09

Ha szeretnél külföldi nyelvtanfolyamon részt venni, többek között azt is el kell döntened, hogy milyen típusú szálláshely a legalkalmasabb számodra. Igen ám, de milyen szempontokat érdemes a döntéshez figyelembe venni?

Ideges vagy? 11 egyszerű módszer a stresszes pillanatok elűzésére

2017-09-26

Nyelvvizsga előtt sokunkban felmegy a pumpa, idegesek vagyunk, képtelennek tartjuk, hogy egy dologra koncentráljunk, ez pedig nagyban rontja a tanulás hatásfokát. A stresszkezelés tehát az egyik legfontosabb feladatod, ha sikerrel szeretnéd venni a nyelvvizsga – és úgy általában az élet – akadályait.

Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez

2017-09-26

Már egy ideje lelkiismeretesen tanulsz, és most végre elérkezett a nyelvvizsga ideje. Hogyan ismételd át mindazt, amire szükséged lesz a szaknyelvi vizsgán?