Mennyit kell tanulni a középfokú nyelvvizsgához?

2017-06-21

Nulláról, lelkesen elkezdesz egy nyelvet tanulni és megfogadod, hogy a májusi középfokúra befizetsz. Nos, nem akarlak elkedvetleníteni, de ennél azért picit több idő kell egy középfokúhoz... Hogy pontosan mennyi? Itt van egy átlagos időráfordítással számolt nyelvvizsga-tervezet!

Mennyit kell tanulni a középfokú nyelvvizsgához?Induljunk ki abból, hogy januárban kezdted el a nyelvtanulást kezdő szintről. Kétféle átlag nyelvtanuló létezik. Az egyik, amíg lehet, önállóan tanul, és csak akkor vesz igénybe segítséget, amikor már a beszédkészsége nem fejlődik magától. Ők azok általában, akik már beszélnek egy nyelvet és könnyen tanulnak újat. A másik típus a kezdetektől szeret külső segítséget igénybe venni: nyelvtanfolyamon kezdi a tanulást, később magántanárt választ. Bármelyik típusba is tartozol, azt kell szem előtt tartanod, hogy kb. 300 tanfolyami/magántanári óra és ugyanennyi óra otthoni tanulás szükségeltetik a középfokú nyelvvizsgához - minimum. Ha kicsit lassabban tanulsz nyelvet, ha nincs időd házit írni és mindig tologatod magad előtt a feladatokat, ez a szám akár másfélszeresére is növekedhet. Nagyon fontos tehát a rendszeresség! A szaknyelvi vizsgára készülők pedig még kb. 150 órát tehetnek hozzá a szakszókincs és a tipikus feladatok begyakorlása okán.

Szeretnék neked segíteni egy ideális tervezettel:

- Elhatározod, hogy minél előbb nyelvvizsgázol. Sem az időt, sem a pénzt nem éri meg befektetni, ha olyan életszakaszban vagy, amikor lehetetlen kivitelezni a dolgot, mert pl. a munkaadód minden nap éjfélig tart bent az irodában, vagy épp most várod a harmadik gyermekedet. Nagyon fontos, hogy mérlegeld, a most következő pontok beleférnek-e a jelenlegi életviteledbe, a józan ész tehát az első alapja a sikeres nyelvvizsgának! Nem lehetsz magadhoz olyan gonosz, hogy haszontalan dolgokra pazarolod értékes óráidat!


- Heti 2x 90 perc nyelvtanfolyam vagy magántanár. Nem a hazabeszélés miatt, de természetesen a magántanári segítség tízszer olyan hatékony, mint a tanfolyami, és ezt bárki alátámaszthatja, aki már mindkettőt próbálta. A saját tempód diktál, akkor tanulsz, amikor neked megfelelő, és nem akkor, amikorra a nyelviskola hirdeti az időpontot. Nem kell késő vagy nagyon lassú csoporttársakra várni, és még sorolhatnám a rengeteg előnyt. Ha pedig még online is van az a magántanár... hát az maga a mennyország, hiszen még az utazásra sem kell hosszú órákat pazarolnod, az alatt az idő alatt simán megírod a házit.

- Minden nap 10-15 új szó megtanulása. Ez talán könnyebb, ha szótárban vezeted az új szavakat, minden szövegből kiírogatod az összeset. Fel is lehet mondani hangfájlként, azt mp3-ra tölteni, visszahallgatni utazás, sportolás közben (az új szókincsfejlesztő tanfolyamomban például felmondtam a szavakat, így a kiejtést is meghallgathatod). Egy korábbi bejegyzésben adtam szótanulási tippeket!

- A házi következetes, rendszeres megírása, mert ez az egyetlen módja, hogy a nyelvtan magolás nélkül rögzüljön. Ami az időzítést illeti, talán érdemesebb előző nap megírni, mint fél órával az óra kezdete előtt. Ha valami nem világos, csillagozd meg, hogy rá tudj kérdezni a tanárodnál!

- Érdemes már középhaladó szinttől böngészni a neten, keresni videókat, dalokat, hírportálokat, és olvasni, hallgatni, amennyit csak tudsz! Nincs annál nagyobb örömmámor, mint amikor az esti spanyol híradóból megérted a köszönést! Aztán érted a hírek címét, majd pár szót a szövegből... Így halad a fejlődésed apránként.

Tartózkodj azonban az irreális elvárásoktól! Nem fogod kezdőként megérteni a hírolvasót, de még a reklámokat sem, és ez így van rendjén!

- Ha már középhaladó-haladó szint között van, itt az idő, hogy elkezdj barátkozni a nyelvvizsga típusfeladataival. Kérd meg tanárodat, hogy mutasson neked tipikus nyelvi tesztet, fordítást, szövegértést, hogy mondja el a különbséget az egynyelvű és a kétnyelvű nyelvvizsga feladatok között. Ha elég rugalmas és szakértő, tudni fogja, hogy nem kell megvárni, míg minden szöszt ismersz a nyelvtanból, el lehet kezdeni a készülést sokkal előbb is. Ha nem elég rugalmas, nos... talán érdemes elgondolkodni a tanárváltáson. Elvégre neked is lehet szavad az óra menetéhez, nem igaz?

- Záró gondolat: ne add fel! Az elején eléggé küzdeni fogsz az új feladattal, hiszen az eddigi életed sem volt épp unalmas, most meg még ez a sok plusz teendő... De ha következetes, szorgalmas és kitartó vagy, na meg, ha a megfelelő embert választod segítődül, biztos, hogy meglesz az eredménye! 600 órát (300+300) le lehet tekerni másfél év alatt a fent említett időbeosztással, és tényleg nem kell éjjel-nappal a könyvre borulva elaludnod.

Sok sikert! :)

Nyelvtanulás blog

Külföldi nyelvtanulás: milyen szállást válassz?

2018-02-09

Ha szeretnél külföldi nyelvtanfolyamon részt venni, többek között azt is el kell döntened, hogy milyen típusú szálláshely a legalkalmasabb számodra. Igen ám, de milyen szempontokat érdemes a döntéshez figyelembe venni?

Ideges vagy? 11 egyszerű módszer a stresszes pillanatok elűzésére

2017-09-26

Nyelvvizsga előtt sokunkban felmegy a pumpa, idegesek vagyunk, képtelennek tartjuk, hogy egy dologra koncentráljunk, ez pedig nagyban rontja a tanulás hatásfokát. A stresszkezelés tehát az egyik legfontosabb feladatod, ha sikerrel szeretnéd venni a nyelvvizsga – és úgy általában az élet – akadályait.

Hogyan ismételj szaknyelvi vizsga előtt? Praktikus ötletek a legjobb eredményhez

2017-09-26

Már egy ideje lelkiismeretesen tanulsz, és most végre elérkezett a nyelvvizsga ideje. Hogyan ismételd át mindazt, amire szükséged lesz a szaknyelvi vizsgán?